Family Haven - Renovation

This 1960’s fibro and weatherboard beach house in Palm Beach is typical of many in the suburb. This particular house had undertaken some renovations in the 1970’s, that included a 2 storey box style extension slapped onto the end, and the fad of it’s time, the faux brick stuck over the top of the fibro and weatherboard.

The design component of this project was especially challenging due to the previous box style extension. The project is ongoing.

Stage 1 was the extension and renovation of the southern end. The building has been widened and the roof re-pitched to give high raking ceilings. The use of louvred windows on the ENE allows the sea breeze to flow in, maintaining a coolness throughout Summer. An added covered timber deck provides an indoor/outdoor living area.

Stage Two was the lifting of the 2 storey box, this was required to allow adequate headroom. A carport was then added and a front fence and pool are now under way. The pool surround is a combination of, Tuscan blue stone, and hardwood decking, with glass pool fencing.

The perimeter fence is a combination of, stacked Besser blocks, with split face blocks, and timber.

The overall concept of this home is to provide an old style beach house with modern ideas, subtle enough to blend into its beachside suburb.

Design: Mathew Stringer

Builder: Stringer Building Services

Before
After